måndag 27 februari 2012

Ea och den gröna smoothien

Jag har en vän som jag håller i extra hårt. Hon är min bästa vän och hon är verkligen en speciell männsika. Hon har enorm kapacitet av att ge! Hon ger kärlek, ger sig hän åt massa olika projekt.
Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om hur fantastisk hon är. Men varför jag nämner henne här är för att hon också är intresserad av hälsa.


Hon brinner för Raw Vegan Food. Och håller på att utbildar sig till Ayurvedisk hälsorådgivare, samt även i Ayurvediska massagebehandlingar.
För Ea spelar det Ayurvediska synsättet även in på hur hon väljer sin kost, så det är ett kompromissande mellan Raw Food och det Ayurvediska köket. För Ea betyder det kreativitet och god mat!

Ea är otroligt kreativ, hon älskar att inspirera andra och har nära till skrattet och hon njuter av livets goda.
Om ni vill lära er mer om Ayurveda och Rawfood eller kanske unna er en massage så kan jag ordna at ni får kontakt med Ea.

Hon har ett Rawfood-recept hon delar med sig av.

Läcker kiwismoothie för 2 pers
50-70g bladspenat
1/2 galiamelon
2-4 st mogna kiwis
saft från en 1/2 citron


Mixa allt till en slät smoothie och häll i en skvätt vatten om du tycker smoothien blir för tjock.
En riktigt morgonpigg smoothie som hjälper en att starta dagen på bästa sätt!




Förutom mycket vitaminer (då särskilt c-vitamin) och antioxidanter från frukten så gör spenaten i denna drink den till en riktig hälsobomb.
Spenat sägs vara järnrikt. Och ja, innehållet av järn är riktigt bra i spenat, men dock finns det endel oxalater som försämrar upptaget.
Annars gäller det samma som för andra mörka bladgrönsaker som innehåller massvis av vitaminer och mineraler.
Bland annat innehåller de oftast mycket karoten (vitamin A). Folsyra (vitamin B9) som behövs i DNA-tillverkning.Dessutom kan folsyra bryta ner homocystin. Homocystin är ett slags gift som höjer risken för hjärt-/kärlsjukdom.
Mörka bladgrönsaker innehåller mycket vitamin K. Vitaminet är viktig för blodlevring och bentäthet m.m.
Några mineraler som finns mycket i mörka bladgrönsaker är magnesium och kalcium. Magnesium är bra mot benskörhet och brist av mineralen kan höja blodtrycket.
Kalcium är viktigt för skelettet och kan öka fettförbränningen.
För att järnet i de mörka bladgrönsakerna skall upptas bättre kan man äta dem tillsammans med något som innehåller vitamin C. Järnet behövs för immunförsvaret och blodets röda färgämne,hemoglobin, som bär syre från lungorna in till kroppens organ och andra vävnader. Som tur är innehåller många mörkbladiga grönsaker rikligt med vitamin C.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar