tisdag 21 februari 2012

Förkylning?

Med risk för att jag stavat fel och snurrat till vissa meningar så kommer nu en liten "lista" på bra saker att pilla i sig mot förkylningar eller om du blivit förkyld.





Röd solhatt är ett naturläkemedel som ska stimulera immunförsvaret. Och mildrar på så sätt snuva och halsont och sägs också förkorta sjukdomstiden. Traditionen att använda sig av röd solhatt eller echinacea som växten egentligen heter, kommer från Nordamerikanska indianer som använde växten från allt från ormbett till olika sorters infektioner. Echinacea innehåller interferoner, som dödar virus och glykoproteiner som retar immunförsvaret så att det blir en ökad aktivitet av immunförsvaret. Men tänk på att du måste tåla korgblommiga växter innan du kurerar dig med detta växtextrakt. Rådfråga på apotek eller i hälsokosten om du är osäker.

Vitlök. Om man kan skydda sig mot vampyrer med vitlök så borde man ju också kunna skydda sig mot infektioner och förkylningar? Vitlök är en gammal trotjänare på förkylningsfronten som borde lyftas fram. Förutom att det ger god smak i maten så är vitlök inflammationsdämpande och bakterie-/virus dödande. Vitlök används bäst i förebyggande syfte men kan också förkorta sjukdomstillståndet.
Förutom förkylningshämmare så är vitlök leverskyddande. Och blodförtunnande, vilket kan vara bra om du har högt blodtryck och blodfetterna är höga.
Gillar du inte vitlök? Eller vill du förskona dina vänner från vitlöksdoftande andedräkt? Då finns det vitlökskapslar att köpa. Koncentrerad vitlök i smart förpackning.

Gurkmeja och ingefära är inflammationsdämpande, ingefära är också bra mot illamående m.m.

Probiotika.
70-80% av vårt immunförsvar finns i mag- och tarmkanalen. Miljarders nyttiga bakterier lever i våra magar och tarmar och hjälper oss att hålla oss friska. Enkelt sagt så behöver vi ha fler goda bakterier i magen än onda bakterier. Ibland kan stress, ny kosthållning eller andra belastningar påverka vår tarmflora negativt. Och förutom en rad av negativa saker så kan det medföra att vi lättare blir sjuka. Man har också sett att bakteriefloran är sämre när vi är krassliga. Du kan få i dig probiotika genom lite olika livsmedel. Yoghurt är ett bra exempel. Sen kan man köpa tillskott. Dessa tillskott är ofta bättre då de inte förstörs lika lätt på väg genom vår mage samt att de innehåller bakterier från olika bakteriestammar. Olika sorters bakterier trivs på olika ställen i mag- tarmkanalen. Så varför inte vara säker på att du boostar ordentligt när du ändå är igång? Tänk på att ”mata” de goda bakterierna med rätt sorts mat, prebiotika. Lösliga fibrer helt enkelt. Vissa tillverkare av probiotika-tillskotten har tänkt på detta och skickat med små ”matlådor” av prebiotika i kapslarna. Allt för att maximera överlevnaden. 

Kamomill är antiinflammatoriskt och kummin är bakteriedödande.

Förutom att ha god handhygien så kan du genom dessa tips stärka dig mot förkylning.
Sov! Sömnen bygger upp dig. Sov gärna 7-8 timmar per natt.
Träna och motionera! Men då i lagom mängd. När du tränar så stressar du kroppen. Men genom att träna olika tufft/tungt, äta ordentligt och vila, så kommer kroppen bli starkare och står därmed bättre rustad mot förkylningsperioderna.
Se upp för stress! Långvarig stress är förödande mot kroppen och dess immunförsvar.
Ät bra mat! Fyll på förråden med bra energi så att du orkar med allt utan att sukta efter kakburken. Grönsaker, frukt, bär, nyttiga fetter, kolhydrater med lågt GI, fibrer och proteiner. Allt det där bör ingå i en sund kost. Ät gärna mat med mycket färg och skippa socker,hel- och halvfabrikat.


Detta är som sagt bara en liten lista på vad som kan göra dig mer motståndskraftig mot förkylningar. Kanske har du något mer du vill lägga till i listan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar