måndag 12 mars 2012

Antioxidanter del 2

Antioxidanter är som de fria radikalernas motgift.
De finns i olika livsmedel men våra kroppar kan också producera egna antioxidanter, vissa enzymer är antioxidanter.
Glutation är en av våra viktigaste kroppsegna antioxidanter. Denna antioxidant är uppbyggd av protein och produceras i levern. Varför den är så viktig för oss är för att den skyddar vår lever och bryter ner gifterna som passerar genom den.

Den bästa källan av antioxidanter i kosten hittar man i frukt, bär och grönsaker. Sämsta källan är raffinerade produkter.
Några stora grupper av antioxidanter är polyfenoler,karatenoider och isothiocyanider. Karatenoider finns i grönsakernas färgämnen och isothiocyanider hittar man i olika lök- och kålsorter. Polyfenoler inräknas också flavonoider som är känt för att finnas i rödvin, choklad och i äpplen.
Vitamin E, vitamin C och betakaroten är också antioxidanter.
Sen finns det ju massvis av andra antioxidnater och man ska inte glömma att alla olika sorter behövs. Så variera kosten!

Samma sak gäller hur de ska tillagas. Vissa antioxidanter frigörs och/eller ökar vid upphettning av maten(exempelvis tomat,paprika, morot). Fett behövs till vissa fettlösliga antioxidanter.

Vilket är det mest antioxidantrika livsmedlet då?
Det finns inget vattentätt sätt att mäta detta, men det som används mest idag är ORAC. Ett ORAC-värde beräknas på 100g av livsmedlet och några av de som ligger i topp är:
Mörk choklad
Plommon
Blåbär
Granatäpple

Eftersom man ska sträva mot att ha större antioxidantskydd än radikalbildning, skulle det då vara på sin plats med tillskott?
Nja, det skulle jag inte rekomendera. För ironiskt nog kan det bli förmycket av det goda. Förmycket antioxidanter kan faktiskt öka halterna av fria radikaler! Med tillskott är det lätt att överdosera så riktig mat är bäst här. Dessutom godare!

Nu ska jag äta några antioxidantrika jordgubbar.
Ha en bra kväll!

1 kommentar: