fredag 9 mars 2012

Antioxidanter del 1

Ikväll ska jag ta upp vad antioxidanter och fria radikaler är för något.

Vi börjar med fria radikaler.
Fria radikaler är ett samlingsnamn för olika ämnen, med gemensamt att de är mycket reaktiva. De är så pass reaktiva på grund av en oparad elekron som vill reagera med andra ämnen, som fett, protein eller till och med DNA. Hur lätt en radikal reagerar med andra ämnen i kroppen beror på vilken sort radikal det är. De flesta fria radikaler kommer faktiskt från syre. Så att andas ökar faktiskt de fria radikalerna. Men, nu ska vi inte sluta andas för det. Nej, men man kan se till att äta en sund kost rik på antioxidanter. Andra saker som kan öka radikalbildningen är rökning, läkemedel, mycket träning, inflammationer, gifter, solning, överdrivet intag av vissa mineraler och när fleromättat fett härsknar i kroppen så år det på grund av fria radikaler. Alkohol är ett slags gift. Och sådana gifter är just giftiga på grund av att de ökar radikalbildningen i kroppen.
Immunförsvaret använder fria radikaler mot inkräktare som bakterier och virus.
Vad kan då fria radikaler ställa till med i kroppen?
Försämrad återhämtning.
Hjärt- kärlsjukdomar när radikalen reagerar med kolesterol.
Härsket fett i blodet.
Cancer, kan hända om fria radikalen reagerar med DNA.
Föråldring, när cellerna behövs bytas ut oftare.
Diabetes typ 2.
De fria radikalerna reagerar likt kedjereaktion och slutar inte reagera för ens den stöter på en antioxidant.

Vad är då antioxidanter?
Det är och så ett samlingsnamn för ett stort antal ämnen. Dessa ämnen motverkar de fria radikalerna. De kan dock skilja sig åt ganska mycket. Och alla olika sorter är viktiga.
De fettlösliga antioxidanterna skyddar bla cellmembran och blodfettspartiklar. Och de vattenlösliga antioxidanterna skyddar bland annat blod, lymfa och cytoplasma.
Våra egna kroppar producerar antioxidanter själva och de är nog de viktigaste antioxidnaterna. Oftast är det olika enzymer.
Från kosten hittar vi antioxidanter mestadels från grönsaker, frukt, bär och nötter/frön.

Det jag tycker man ska eftersträva är att man ska ha ett större antioxidantskydd än radikalbildning. Men man kan också få för mycket av det goda. Mer om det i nästa lektion. Då ska ni också få veta mer om olika sorters antioxidanter och vart i kosten de finns, glutation, ORAC och lite annat gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar