fredag 6 april 2012

Ät ägg och du får skägg


Enligt tradition ska ett påskbord innehålla ägg. Och eftersom alla ska vara nöjda ska de kokta äggen ha olika konsistens. Gärna färggrant målade. Imorgon är påskafton så jag tänkte skriva några rader om ägg.
Ur näringssynpunkt så har ägg fått en högre status än vad den hade för ett par år sedan. Då varnade man om att ägg gav högt kolesterolvärde. Idag vet man att även om ägg innehåller en del kolesterol så är äggen inte så stor bov till ett högt kolesterolvärde i kroppar som man tidigare trott. Våra egna kroppar producerar själva eget kolesterol och när vi intar ägg så sjunker kroppens egen produktion av kolesterol.
Då finns det värre livsmedel att äta som ökar risken att drabbas av högt kolesterol, exempelvis mättat fett från döda djur. Att äta ett ägg om dagen ska inte vara farligt för hjärta och kärl. Men tänk på att inte överdriva intaget av ägg om du ligger i riskzonen för hjärta och kärlsjukdomar.

Ägg är proteinrikt, vilket gör att mättnadskänslan håller sig lite längre. Dessutom ökar förbränningen då protein höjer termogenesen. Superbra vid viktnedgång! Protein har en rad andra fördelar som jag inte tänker ta upp just nu.
Ägg är också rikt på vitaminer, mineraler samt antioxidanter. Antioxidanterna finns i gulan, mineraler som ägg har gott om är bland annat zink och järn.
Sedan finns det ”Omega 3-ägg”. Hönorna har då matats med bl.a. linfrön och lägger då ägg som är omega 3 rika. Riktigt smart för dig som slarvar med den feta fisken.

Ägg är riktigt bra ur näringssynpunkt. Men allt som oftast kommer ägg från en mindre smickrande industri. Där lever hönor under vidriga förhållanden och producerar ägg likt maskiner. Jag har valt att inte stödja denna fruktansvärda industri. Äter mycket hellre lite tofu istället! Eller ett mörkt chokladägg ;)
Vill du veta mer om äggindustrins baksida? Kolla här.

Här finns också goda, härliga vegetariska påskrecept
Men vill du ändå köpa och äta ägg. Leta upp en småskalig gård där hönorna pickar och får vara ute. Åk dit och kolla hur de har det.
Näst bäst är väl eko-ägg som du köper i närmsta livsmedelsaffär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar